İ T A M İ M A R L I K

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÇARŞI, YAŞAM MERKEZİ ve OTOPARK İLE YAKIN ÇEVRESİ ULUSAL MİMARİ PROJE YARIŞMASI

Çok yoğun bir ihtiyaç programı ve sıkışık bir arazi ile karşı karşıya kaldığımız bu projede arazinin tüm çeperlerine yerleştik. Yoğun yeşil dokuyu da proje alanının içine çekmek için bu formun içini boşaltıp meydan (avlu) önerisinde bulunduk. Ticari ihtiyacı karşılayabilmek adına komşu parsellerden uzaklaşıp yeni ticari cepheler açtık ve sokak kurgularıyla tasarladığımız meydan ulaşımını sağladık. Böylece hem içeride hem de çeperlerde ilişkisi kesilmeyen bir ulaşım ağı sağlamış olduk. Gerektiğinde ihtiyaca göre dükkanların büyüyüp küçülmesine, ön ve arka dükkanların birleştirilmesine imkan sağlamış olduk.

Kentte, insanların yoğunluk gösterdiği proje alanında yeni bir yaya aksı oluşturmak istedik ve Muammer Aksoy parkına bakan uzun kütleyi bir ana ‘Koridor’ ile birbirinden ayırdık. Kütleyi ayırmak istememizin temel amaçlarından biri; binanın duvar etkisini kırarak, kullanıcıların meydana katılımını arttırmaktır. “Koridor” dediğimiz bu alanda iki adet açık merdiven ve iki adet şeffaf asansör ile 2.bodrum kattan 2.normal kata kadar düşey ulaşım sağlanmaktadır.

Tasarladığımız meydanın tek düzeliğini kırmak ve farklı kotlardan kullanıcının mekanı yaşamasını, algılamasını sağlamak amacıyla çökertilmiş kamusal bir rekreasyon alan oluşturduk.

Bina kurgulanırken temel prensip; omurga gibi çalışan ana bir aks üzerine takılmış sokaklar ile ticari ve sosyo kültürel birimlerin etkileşimini sağlamak olmuştur. Çarşıya hizmet eden yatay ve düşey sirkülasyon elemanları bu omurga üzerine takılmıştır. Bu omurgada açılan yırtıklar ile farklı kotlardan kullanıcının mekanı algılaması amaçlanmıştır.

YIL

2018

LOKASYON

ÇANAKKALE BELEDİYESİ

DURUMU

TAMAMLANDI

KATEGORİ

YAŞAM MERKEZİ-OTOPARK-ÇARŞI

SOSYAL AĞLARDA PAYLAŞ !
banner image
banner image
banner image
banner image
banner image
banner image
banner image
banner image